Александар Вулин: Tачиjева изjава jе убиство диjалога

31-05-2019 | Вести

БЕОГРАД - Изјава такозваног косовског председника Хашима Тачија да неће бити формирана Заједница српских општина (ЗСО) најбољи је тест за ауторитет Европске уније, јер ако прође без санкција, значиће да ЕУ напушта Западни Балкан и у дипломатском и безбедносном смислу, изјавио је данас министар одбране Србије Александар Вулин.

"Тачијева изјава је убиство дијалога. Сви пажљиво пратимо шта ће се сада десити. Овом реченицом он је желео да каже да Бриселски споразум и све о чему смо до сада разговарали и преговарали не важи, а то значи да нема договора, споразума, и то је лоша вест за ЕУ", рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Указао је да ако Тачи неће да спроведе Бриселски споразум, и Албанци и ЕУ треба добро размисле да ли ће за Србију било који папир у будућности важити ако се не формира ЗСО.

Вулин је навео да се провокације Приштине само нижу, прво, таксе на српску робу, затим упад на север КиМ, а сада и Тачијева изјава да неће спровести Бриселски споразум.

"Ако Тачи каже за најважнији спољнополитички успех ЕУ, како га они третирају, Бриселски споразум, да га ''баш брига'', и ЕУ, која је гарант тога, исто каже ''баш ме брига'', онда идите са Балкана, немамо више о чему да разговарамо, ако нисте у стању да држите реч. Онда и нас брига шта пишете у вашим извештајима у којима говорите лажи о Србији", рекао је Вулин.

Говорећи о упаду специјалне јединице косовске полиције РОСУ на север КиМ, он је рекао да Кфор није обавестио Београд о тој акцији, већ се, истиче, када се то догодило, ограђивао да то нема везе са њима и да је реч о полицијској акцији против криминала и корупције.

"Прво су рекли да не знају ништа о томе, да то није у њиховој надлежности, да је то полицијска акција, а онда кажу да су обавестили Београд о томе. Како сте нас обавестили о нечему о чему не знате ништа? Играње с тако важном институцијом као што је Кфор, неодговорно је", повукао је Вулин.

Он је додао да Србија, међутим, поштује Кфор и жели да њихове снаге остану у што већем броју на КиМ, јер, истиче, захваљући њима, Срби су остали да живе тамо.

Подсетио је да је читава међународна заједница ћутала на провокацију Приштине, и упитао о каквој борби против криминала и корупције је реч када су припадници РОСУ дошли на север са оклопним возилима, наоружани, пуцали на људе, пребијали старије, претурали камионе...

"Што нису послали позив да се људи одазову полицији, због чега су пребијали људе? Функција Кфора је да спречи, они су видели колоне, знали су када крећу и шта ће се десити, питање је зашто нису зауставили или обавестили градоначелнике српских општина и команданта региона севера косовске полиције", рекао је Вулин.

Зато и даље, истакао је, сматра да је разграничење најбоља опција, јер, наводи, што пре поставимо зид између "нас и њих" лакше ћемо бранити наш народ и бићемо ближе нашим светињама.

Према његовим речима, Албанци имају стратегију да се представе као жртве, тако да Србија мора водити рачуна да не реагује на њихове провокације.

Вулин је истакао да је Војска Србије спремна да одговори на све изазове и на сваки задатак да заштити Србе, не само на КиМ већ где год они да живе.


 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: