Александар Вулин: Надокнађуjемо године неулагања

11-07-2019 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин присуствовао је конструкторском завршном испитивању средстава из развоја, новог теренског возила НТВ Застава (прототипови ПТ1 и ПТ2), провери противавионског самоходног артиљеријско-ракетног система ПАСАРС у екстремним теренским условима, као и верификационом испитивању возила УАЗ Патриот у рејону Делиблатске пешчаре.

Министар је, након испитивања у теренским условима и обиласка средстава, истакао да деценије у којима се није улагало у Војску Србије, у којима се није улагало у знање, опрему и њена возила, заувек су за нама.

"Од 2012. године, од када је председник Вучић постао министар одбране, о Војсци Србије се брине и у њу се улаже. Али није лако надокнадити тај огромни временски јаз. Око нас се свет наоружавао, развијао, опремао, а ми смо стајали са стране и пуштали да наша армија умре. Управо због тога, сви ови људи из Техничког опитног центра и из Војнотехничког института, из читаве војске и Одбрамбене индустрије Србије улажу огромне напоре да се наша модернизација убрза", рекао је он.

Како је нагласио, полазимо од политике по којој само оно што сами произведемо суштински припада нама:

"Зато је веома важно да видите да је овде и ПАСАРС и Заставино ново возило, све оно што ми сами производимо и што смо у стању и сутра да експлоатишемо, сервисирамо и модернизујемо".

Вулин очекује да ће се до краја године нека од ових средстава већ видети у наоружању Војске Србије.

"Опремљена и јака Војска Србије, коју сами наоружавамо и опремамо, гаранција је да ћемо заиста бити слободни и да ћемо, као и до сада, сами доносити своје одлуке", наглашава Вулин.

Директор Техничког опитног центра пуковник др Слободан Илић истакао је да је реч о интерним испитивањима Војнотехничког института ради провере возила из сопственог развоја и верификационим испитивањима два нова моторна возила која изводи Технички опитни центар.

"Током интерних испитивања средстава из развоја ВТИ, све време су присутни инжењери и техничари ТОЦ-а који прате та интерна испитивања у обједињеном плану и програму испитивања. То ће дати бољу слику каква је техничка исправност и квалитет израде тих средстава, а коначно ће смањити онај обим испитивања које ми по нашим процедурама спроводимо у завршним испитивањима", каже пуковник Илић.

Он је додао да је то све у циљу смањења утрошка ресурса, времена и новца.

Према речима директора Војнотехничког института пуковника Бојана Павковића, данас је вршено испитивање модернизованог противавионског система у оквиру конструкционих испитивања.

"Ми смо радили развој тог система у претходном периоду и сада смо дошли до тога да тај систем улази полако у фазу испитивања. Након нових испитивања овде у Делиблатској пешчари, која су најекстремнија испитивања вожњом, ми ћемо прећи у функционална испитивања и након тога средство предати ТОЦ-у на завршна испитивања", истакао је пуковник Павковић.

Осим тога, на том терену су испитивана два прототипа Новог теренског возила, која су развијена у сарадњи са предузећем „Застава ТЕРВО“, комбија и камионета.

"Реч је о новим возилима намењеним за опремање Војске Србије, а тренутно су у току обједињена интерна и завршна испитивања која би требало да трају до јесени, након чега очекујемо позитиван извештај и усвајање ових средстава у наоружање Војске Србије", рекао је пуковник Павковић.

Циљ испитивања вожњом је да се у екстремним теренским условима испитају возне карактеристике, издржљивост, поузданост и функционалност средстава и њихових подсистема, ергономске карактеристике возила, као и динамичко понашање возила у циљу оцене њиховог квалитета и уграђених компоненти, како би се потврдио степен испуњености тактичко-техничких захтева, а средства ће накнадно проћи још и испитивање вожњом на теренима планински макадам и асфалтна подлога.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: