Oбележен Дан речних jединица и Дан Речне флотиле ВС

07-08-2019 | Вести

НОВИ САД  - На броду "Козара" у луци Нови Сад данас је свечано обележен Дан рода речних јединица Војске Србије и Дан Речне флотиле Копнене војске, у присуству министра одбране Александра Вулина који је поручио да је сваки део Србије, без обзира да ли је реч о ваздуху, земљи или води апсолутно заштићен.

Речна флотила Војске Србије данас слави 104. године постојања.

Вулин је рекао да су сви припадници Речне флотиле високо обучени и мотивисани, спремни и способни да изврше сваки задатак.

Вулин је истакао да је техника којом располажу и на којој раде готово стопостотно исправна и да је, осим редовног одржавања Речне флотиле, у току модернизација наоружања.

"Сваки део Србије, без обзира да ли је у питању ваздух, земља или вода, мора, може и јесте апсолутно заштићен. Војска Србије је у стању да на читавој територији гарантује мир и безбедност за свакога ко живи у Србији, а снажна војска и снажна Србија су гарант мира на читавом Балкану", поручио је Вулин, а наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Према његовим речима, наше наоружавање, опремање и обучавање су у функцији мира.

Што Војска Србије буде била јача, што Србија буде била јача и стабилнија, то ће и Балкан бити мирнији и сигурнији, нагласио је Вулин.

"Нико не треба да се плаши наоружавања Војске Србије, али исто тако никоме нећемо дати разлога ни права да одлучује о томе како ћемо се и где наоружавати, чиме ћемо се опремати, јер наше оружје и наоружање никада, ни по коју цену неће бити злоупотребљено", поручио је министар одбране.

Вулин је рекао да је Војска Србије гарант мира и безбедности, а политика председника Александра Вучића, политика мира и стабилности на Балкану, увек ће бити подржана од свих припадника Војске Србије.

Потпредседник Покрајинске владе Ðорђе Милићевић изјавио је да је Војска Србије главни темељ сигурности грађана ове земље.

Он је додао да се војска у претходних неколико година обнавља, на иницијативу председника Србије и уз подршку владе, да се убрзано модернизује и да је респектабилан фактор очувања мира и стабилности на овим просторима.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да је Речна флотила оспособљена и опремљена за извршавање задатака у све три мисије Војске Србије.

"Комплексност и специфичност амбијента у којем живимо и радимо су мотив да развијамо способност брзог реаговања на ризике и претње на и у захвату река, канала и језера", навео је Андрић и додао да је велика част бити припадник Речне флотиле која данас слави 104 године постојања.

Свечаност је обележио и дефиле бродова и средстава понтонирских јединица, а обележавању празника присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, бивши команданти и многобројни гости.

Дан речних јединица и Речне флотиле обележава се у знак сећања на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац "Јадар", чиме је отпочела историја Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: