Александар Вулин: Mотивисани и обучени кадети гарант jаке воjске

28-08-2019 | Вести

БЕОГРАД - Најмлађи припадници Војске, кадети 144. класе, показују да су мотивисани, да су спремни, да хоће да уче и да раде и да су позив будућих официра изабрали својом вољом и зато што то желе да буду, каже министар одбране Александар Вулин.

Он је то изјавио након обиласка обуке кадета 144. класе Војне академије у Првом центру за обуку у сомборској касарни “Аеродром”, наводећи да је у односу на прошлу годину за 30 процената више уписаних кадета.

При томе, како је рекао, 50 одсто више него у прошлој класи је дошло из цивилства, што је, према његовој оцени, знак да се враћа поверење у Војску Србије.

"Ова деца гарантују да ће Војска Србије и у будућности бити у стању да испуни све своје обавезе и да ће и у будућности, бити у стању да сачува слободу наше земље и да сачува наш начин живота", рекао је Вулин и додао да су за њиах предвиђени најбољи могући услови, а квалитет њиховог живота док су кадети биће у складу са квалитетом живота њихових колега у најразвијенијим армијама света.

Такође, како је рекао, кад заврше школовање улазе у војску која је материјално далеко снажнија него што је данас, опремљена и сигурна и која чува мир и сигурност наше земље.

Командант Кадетске бригаде Војне академије пуковник Иван Орбовић казао је да је Војна академија након процеса селекције примила 144 кадета, који су половином августа почели обуку у центрима за обуку Команде за обуку.

Циљ обуке је,како је навео, да створи мотивисаног и оспособљеног и дисциплинованог кадета, који је у борбеним дејствима способан да опстане, да преживи у борби и истовремено да извршава тактичке задатке.

"Овде ће, кроз неколико предмета, међу којима су тактичка обука, стројева обука, наоружање са наставом гађања, морал, физичка обука и правило службе, кадети имати прилику да се упознају са основама војничког рада, реда и дисциплине и основама живота и рада у јединцама Војске и стекну своја прва и основна знања које сваки припадник Војске мора да има", навео је Орбовић.

Са кадетима у сомборском центру за обуку је и командир Трећег вода 144. класе Војне академије поручник Миодраг Живков, који каже да су кадети наосновној обуци, а он је, додао је, врло задовољан њиховом мотивацијом, трудом и залагањем и сваким даном то иде све боље и боље.

Говорећи о својим утисцима током првих месеци на Војној академији који протичу у обуци, кадет Вељко Милићевић из Ниша каже да је задовољан, да обука испуњава циљ.

"Напорно је, али морал је на висини, и имамо воље за све", каже Милићевић.

Кадеткиња Јована Јовановић из Крушевца каже да је обука веома интересантна, напорна, али да сви имају велику вољу.

"Овај војнички колектив се труди да све те препреке и потешкоће превазиђемо што успешније", каже Јовановић и додаје да дан проведен на обуци брже прође од оних у клупама.

Вулин је посету сомборском Првом центру за обуку започео реферисањем заменика команданта 1. Центра за обуку потпуковника Радована Миладиновића, након чега је обишао извођење физичке обуке, увежбавање стројевих радњи и припрему за гађање.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: