Александар Вулин: Воjска Србиjе цени подршку и помоћ Kине

23-09-2019 | Вести

ПАНЧЕВО - Министар одбране Александар Вулин, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадорком Кине у Београду Чен Бо, обишао је у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву приказ дела средстава и опреме коју је Народна Република Кина донирала Војсци Србије.

Вулина је рекао да је Кина најновијом донацијом још једном показала колико цени пријатељство Републике Србије и Војску Србије, саопштило је Министарство одбране.
"До сада, Кина је издвојила осам милиона и деветсто хиљада евра кроз различите донације за нашу војску, а ова донација износи готово четири милиона евра", рекао је Вулин и поручио да Војска Србије веома цени пријатељство са војском Кине.

Како је навео, лични односи врховних команданата двеју земаља, председника Александра Вучића и председника Си Ðинпинга, створили су могућност за даљи развој међусобних односа и отворили сва врата када је у питању однос са Министарством одбране.

"Кина и Србија су челични пријатељи, подржавају се у свим међународним форумима. Овде можемо да видимо колико Војска Србије има помоћи и колико има поштовања од Народноослободилачке армије Кине. За наше инжењеријске јединице ово је велика подршка и велика помоћ. Ми ћемо по први пут после ко зна колико деценија имати читав један батаљон који је опремљен најновијом техником, свим новим стварима, свим оним што ће много помоћи првенствено нашим грађанима, локалним самоуправама, цивилима, свима којима је помоћ потребна и када треба да се пробије пут и када је поплава и када треба да се рашчисти снег", поручио је министар Вулин.

Амбасадорка Чен Бо изјавила је да јој је веома драго што су припадници Војске Србије задовољни добијеним средствима и обуком за коришћење средстава.

"Драго ми је што ће инжињерске машине и возила бити корисна за развој српске војске. Сматрам сарадњу наше две војске саставним делом нашег свеобухватног партнерства. Недавна посета нашег потпредседника Централне Војне Комисије Србији била је веома успешна, а то има велики значај за јачање сарадње наше две војске у будућности", рекла је амбасадорка Бо.

Она је додала да министар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Мојсиловић придају велики значај сарадњи две војске, што кинеска страна веома цени.

Војсци Србије Народна Република Кина донирала је 40 средстава, од којих је на данашњем приказу представљено 28 средстава, у која спадају самоходне инжињеријске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила.

Према речима заменика команданта Речне флотиле пуковника Драгана Бојића, донирана средства, првенствено инжињеријске машине, у многоме ће унапредити оперативне способности Копнене војске у реализацији инжињеријских и противинжињеријских дејстава и, такође, имати примену приликом отклањања последица елементарних и других техничких и технолошких катастрофа.

"Добили смо изузетно квалитетна средства, са добрим карактеристикама. До сада смо их испробали, имали смо прилику да се на њима обучавамо уз помоћ кинеских инструктора и показала су се као изузетно квалитетна, савремена средства", објашњава пуковник Бојић.

Међу добијеним средствима су самоходне инжењирске машине, моторни грејдери, дозери гусеничари, дозери точкаши, ваљци, транспортна средства, вучни возови, самоистоваривачи, ауто-цистерне за воду, ауто-цистерна за гориво, средства интегралног транспорта, виљушкари, санитетска и ватрогасна возила.

Данашњем приказу средстава присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: