Александар Вулин са гостима обишао изложбу "Oдбрана 78"

04-10-2019 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са делегацијом Олимпијског комитета Србије и делегацијом Србије при ЦИСМ изложбу "Одбрана 78“ посвећену обележавању 20. годишњице одбране отаџбине од НАТО агресије у Музеју Града Београда.

Он је представио најзначајније сегменте ове поставке указујући да је то начин да се оно што се догодило 1999. године сачува од заборава.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да је изложба фантастична поставка која сведочи о великом зверству НАТО пакта против мале Србије.

Потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Зечевић нагласио је да је „Одбрана 78“ изузетна и импресивна изложба о страдању нашег народа, те да би требало да буде стална поставка, како би генерације могле виде шта нам је учињено, како су нас бомбардовали.

"Да виде ону децу која би сада били студенти, очеви и мајке, да виде како су изгинули у једном нехуманом, неморалном и злочиначком бомбардовању", поручио је Зечевић.

Данас је изложбу обишла и наша прослављена репрезентативка у теквондоу Милица Мандић, која је истакла да је изложба „Одбрана 78“ на њу оставила снажан утисак и препоручила свима да је обиђу и да виде како су се наши хероји борили.

Најснажнији устисак, како је додала, на њу је оставила просторија у којој су приказане фотографије најмлађих жртава НАТО агресије.

Изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, пројекат је који је иницирало Министарство одбране и Војска Србије, а изложба је мултимедијална и интерактивна и први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани.

Поставка је подељена у осам целина, а ликовност изложбе почива на аутентичним артефактима који су настали током 1998. и 1999. године.

Изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је,нажалост, било и много деце.
Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: