Александар Вулин с кипарским колегом: Потврда приjатељства два народа

30-10-2019 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Републике Кипар Савасом Ангелидесом и том приликом рекао да посета потврда пријатељства два народа и захвалио на томе што је званична Никозија одабрала српско оклопно возило "Милош" и самоходну хаубицу "Нору" за своју војску.

Након церемоније свечаног дочека у Старом Генералштабу, одржан је састанак на којем су двојица министара разговарала о могућностима развоја сарадње у области одбране.

"Србија памти свако добро и свако зло и увек ће дати све од себе да свако добро и свако зло врати. У најтежим тренуцима наше историје, Кипар, његов народ и све његове политичке партије биле су увек и доследно уз Републику Србију и наш народ. Када смо били остављени и од много већих, када смо били сасвим сами, током НАТО агресије 1999. године, народ Кипра био је чврсто уз нас. Србија то никада неће заборавити", поручио је Вулин након састанка.

Он је захвалио народу и Влади Републике Кипра за принципијелну, доследну и храбру политику када је у питању Косово и Метохија и за то што је Кипар, иако суочен са великим притисцима, увек био уз Србију у свим међународним форумима, ни не разматрајући могућност да призна лажну државу Косово или да промени свој став.

"Република Србија даје све од себе да дође до решења када је у питању Косово и Метохија и управо због тога разумемо колико је тешко народу и Влади Републике Кипра када мора да решава своје проблеме, на својој територији - проблеме које су донели други", рекао је он.

Зато Република Србија са великом забринутошћу прати развој ситуације у источном Медитерану и осуђује сваку активност која није у складу са међународним правом, укључујући и Конвенцију Уједињених нација о праву мора, додао је Вулин.

Он је додао и да Србија апсолутно подржава суверенитет и територијални интегритет Републике Кипра, укључујући и суверена права те државе да истражује и искоришћава природне ресурсе у својој ексклузивној економској зони, као и да све економске активности у овој зони могу и морају да се спроводе само уз сагласност кипарских власти и уз поштовање Конвенције Уједињених нација о праву мора.

Посету свог колеге са Кипра Вулин тумачи као потврду искреног пријатељства између два народа и додаје да жели да принципијелна позиција Кипра, храброст његовог народа и руководства буде пример много већим и много моћнијим земљама.

"Желим да захвалим министру на његовом лично доприносу да сарадња између наших министарстава буде још боља и још развијенија. Желим да захвалим за вашу одлуку да изаберете наша средства - „Нору“, оклопно возило „Милош“, нашу муницију и то што сте, када сте могли да бирате, изабрали баш нас", рекао је Вулин поручивши да куповина оружја није само питање економије и војске, већ и политике и односа према земљи одакле купљено оружје долази.

Министар одбране Ангелидес потврдио је да између Кипра и Србије постоји чврсто пријатељство и историјске везе које подразумевају узајамно поштовање и заједничке вредности када се ради о питањима од међународног значаја, као и заједничко залагање за промовисање мира, безбедности и спровођење међународног права.

Поновивши да његова земља чврсто подржава напоре Владе Србије да дође до узајамно прихватљивог и одрживог решења за Косово и Метохију у оквиру европског дијалога, министар Ангелидес је поручио и да Кипар подржава Србију на њеном путу ка европским интеграцијама и похваљује је за велики напредак који је у томе до сада постигла.

Ангелидес је упознао министра Вулина са проблемима са којима се његова држава сусреће у Источном Медитерану и изјавио да је Кипар одлучан да настави са одбраном својих права и да интензивира своје напоре ка постизању легалног, дипломатског и политичког решења, користећи сва расположива средства у оквиру Европске уније.

Посебно истакавши да је Влада Кипра захвална за велики допринос који је Србија дала ангажовањем припадника Војске Србије у мировној мисији УН на Кипру (УНФИЦYП) министар Ангелидес је додао да као доказе успешне сарадње види и недавну посету министра Вулина Кипру када је присуствовао паради поводом обележавања 59. годишњице независности те земље, данашњи срдачни дочек и потписивање програма сарадње у области одбране.

У циљу унапређења односа Србије и Кипра у области одбране, данас је потписан План билатералне војне сарадње за 2020. годину, који су потписали в.д. помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић и стални секретар Министарства одбране Републике Кипар Јоргос Георгиу.
Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: