Александар Вулин и Боцан-Харченко: Негуjемо заjедничке традициjе

27-11-2019 | Вести

БЕОГРАД  - У оквиру акције "Пут сећања" Министарства одбране Руске Федерације, која је организована у оквиру предстојећег обележавања 75 година од велике победе у Другом светском рату, руском амбасадору Александру Боцан-Харченку, министар одбране Александар Вулин свечано је предао грумен земље са Гробља ослободиоцима Београда 1944. године.

Министар Вулин и амбасадор Боцан-Харченко одали су и почаст страдалима у ослобађању Београда полагањем венаца на споменик Црвеноармејцу на Новом гробљу.

Боцан-Харченко је захвалио председнику Србије Александру Вучићу и министру Вулину за сарадњу у акцији "Пут сећања", наводећи да су сакупили узорке земље са 14 места у Србији.

Додао је да се у оквиру акције "Пут сећања" у Русији гради и велики храм, где ће бити и меморијални центар, у који ће бити смештено 15.000 узорака из скоро целе Европе, међу којима су и ови из Србије, с обзиром да су совјетски војници ослобађали и источну и централну Европу, као и значајан део старог континента.

"Србија у овом пројекту има значајно учешће, а данашњи догађај још једном показује и доказује да ми негујемо и гајимо наше заједничке традиције и вредности", казао је амбасадор.

Боцан-Харченко је истакао да примопредају грумена земље нису прилагођавали неком важном догађају у политичким односима две земље, али да се десило да то управо чине уочи састанка два председника - Владимира Путина и Александра Вучића.

"Сматрам да је ово раздобље најбоље за овакав догађај. Без обзира на неке догађаје који су иза нас, ми идемо даље и ових дана ћемо имати још више искорака у смислу развоја наших билатералних односа", казао је Боцан-Харченко.

Министар Вулин је истакао да је Србија коју води Александар Вучић Србија која памти, која неће да мења историју и која је увек била на правој страни света.

Према његовим речима, као што Вучић није дозволио да Србија на било који начин узме учешће у антируским санкцијама, нити у антируској хистерији, тако ни он, а ни наша држава никада неће дозволити да се прекраја историја, да се заборављају они који су нас ослободили, односно они који су заједно са нама учествовали у ослобођању овог града и земље, који су читав свет спасили од највећег зла модерне цивилизације - фашизма.

"Ми никада нећемо учествовати у прекрајању историје, никада нећемо дозволити срамна изједначавања Црвене армије и Хитлерове армије, никада нећемо дозволити да се заборави ко је чинио зверске злочине, а ко је ослободио Европу", казао је Вулин.

Наводећи да српски народ никада није имао погрешан избор, Вулин је казао да ако "велики нешто могу да науче од Срба", онда је то да гледају и пажљиво прате где су Срби, јер тамо где су Срби тамо је и слобода и правда.

"Где су Срби тамо је слобода за све, тамо је поштовање за све нације, тамо је поштовање за сваку државу", навео је министар.

Подсетио је да се Србија одлучила да буде војно неутрална земља и казао да ће као таква наставити да води рачуна о себи, да води рачуна о својој сигурности и безбедности, али и да сарађује и са истоком и са западом.

"Србија ће наставити да изражава своје велико поштовање и народу Руске Федерације, руководству Руске Федерације и свакако историји која нас спаја, али не само историји, већ и заједничкој будућности", казао је Вулин.
Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: