Воjска Србиjе унапређуjе систем веза и комуникациjа

27-12-2019 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са сарадницима обишли су данас Управу за телекомуникације и информатику Генералштаба у касарни "Бањица" у Београду, где им је приказан достигнути степен модернизације покретне компоненте телекомуникационо-информационог система Министарства и ВС.

Вулин је током обиласка изјавио да се Војска Србије труди да се опреми најсавременијим и најбољим системима, те да ће све што могу да набаве на тржишти и да купе и набавити, а да је још важнији од тога процес интеграције и оно што се зове "домаћа памет". "Захваљујући нашим стручњацима, захваљујући знању припадника Војске Србије, Војнотехничког института и Ремонтног завода ''Чачак'' ми смо врло савремене, стране системе француске и израелске производње успели да објединимо и да направимо функционалну целину која много значи нашој војсци'''' , рекао је министар.

Навео је да су данас приказане нулте серије система веза које ће ући у употребу у Војсци Србије и које ће значајно унапредити систем веза и систем комуникације.

''''Суштина модерног ратовања је брзина преноса информације, брзина и тачност информације, а онда и способност јединица да информацију искористе и да се што пре склоне с места одакле су дејствовале'''', истакао је министар.

Додао је да се Војска Србије труди не само да набави средства, већ да их унапреди, прилагоди себи и да их унапреди сопственом памећу.

''''Само оно што сами произведете, само оно што сами одржавате јесте суштински ваше'''', поручио је.

Начелник Управе за телекомуникације и информатику бригадног генерала Љубише Ðоловић је објаснио да су данас приказани резултати рада Војнотехничког института, Техничког ремонтног завода ''''Чачак'''' и Управе за телекомуникације и информатику, а представљене су могућности система, као и предлог и план за даљи развој.

Данашњим приказом представљена је нова опрема коју модернизује и развија Управа за телекомуникације и информатику и вишеструка заштита коју ови системи пружају. У ту опрему спада и опрема француске компаније ''''Талес", мобилни комуникациони чвор батаљона, бригадни чвор, радио релејна станица и радио међустаница.
Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: