Александар Вулин: Kурти бежи од преговора

05-02-2020 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљин Курти бежи од преговора са Београдом јер верују да ти они нису добри за Приштину.

"Шиптари беже од преговора и гледају само могућности које би могле да нас удаље од преговора. Све што ради Курти ради да преговора не би било. Председник Вучић, од како је почео да води наше преговоре је косовску независност учинио врло упитном", рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Он је додао да косовски Албанци виде да председник Вучић води политику која није добра за њих и да преговори у којима он учествује нису добри за њих.

"Они добро знају ко са друге стране преговара и зато беже од преговора. Србима је у интересу да преговарамо, јер, као што видите, увек нешто изборимо за свој народ и своју земљу, а они то нису у стању да ураде, јер када дођете до аргумената, јако је тешко бранити њихову позицију", рекао је Вулин.

На питање како коментарише изјаву новог премијера Куртија који каже да не може бити споразума са Србијом уколико Србија има приступ да мора нешто да добије, Вулин је рекао да "не зна на основу чега тако размишљају", додајући да је можда разлог искуство са неким претходним политичарима у Србији који су "стварно давали све а нису добијали ништа".

"Али Александар Вучић није такав политичар што се види по томе да од кад он води преговоре, ма како било тешко, поготово у почетку, Србија, односно Срби, имају бољу позицију на простору Косова и Метохије. Осам година смо слушали да је Александар Вучић признао Косово, да је због тога дошао на власт, а сад, осму годину Шиптари беже од њега и неће да преговарају. Сада беже од њега и неће да преговарају јер виде да су у тим преговорима добили земље које их више не признају, некад су их само признавали, видели су да морају да воде рачуна о интересима Србије и Срба а некада су могли да их газе, брутално, да раде шта год хоће са њима", навео је Вулин.

Додао је да се ствари мењају и да Курти ради све да преговора не би било.

Министар одбране је додао да су косовски Албанци веома подељени између себе, али да се не деле на идеолошким основама, већ имају економских, клановских и мафијашких сукоба.

"Они су између себе веома подељен народ. Међутим, ако је у питању однос према Србима и Србији, ујединиће се истог секунда и сви о Србима и Србији мисле исто - да не треба да постоје. Ти њихови сукоби су фолклорног карактера, док се не дође до питања Срба и Србије, јер тог момента они постају сви једно. Ми то можемо да гледамо, можемо да се смејемо или не, сматрамо то озбиљним или неозбиљним, али што се тиче политике према нама, немојте уопште да тражите разлике", навео је Вулин.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: