Александар Вулин: Нећемо допустити да нас мигранти свађаjу са суседима

07-02-2020 | Вести

БЕОГРАД  - Србија ће, као и до сада, бити хумана и организована, али неће дозволити никоме да злоупотребљава гостопримство овог народа, да нас свађа са нашим суседима или да чини било шта што је противзаконито и што омета свакодневни живот наших грађана, поручио је синоћ министар одбране Александар Вулин на граничном прелазу Келебија где се окупила група миграната.

Вулин, који је и шеф Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова, рекао је да се у Келебији налази око 320 миграната из разних простора, од Сирије, Авганистана, Пакистана, Бангладеша, а све их, како је навео, уједињује једна ствар.

"То су изманипулисани људи који су овде доведени лажним обецањима да ће им неко отворити границу, којима су разне невладине организације показивале слике неких препуних аутобуса који пролазе кроз овај гранични прелаз где их сви весело дочекују и поздрављају, људи који добрим делом не знају зашто су овде дошли", рекао је Вулин.

У разговору са мигрантима, како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Вулин је чуо да, између осталог, траже боље услове у камповима.

"Морам да кажем да су услови у нашим камповима веома добри. Волео бих да, ко год хоће да се увери у то, дође и да их погледа. Добили смо овде неке примедбе попут оних да они неће да буду у камповима са представницима других нација или из других држава. Извините, грађани Србије не питају одакле сте дошли а сада ћете ви да питате да ли можете да будете са неким другим. Те ствари су апслоутно неприхватљиве", поручио је Вулин.

Упозорио је и да се на Келебији налази десетак породица са децом, чак и једна беба.

"Одрасли људи, ма како то жалосно било, можда и могу да се играју са својим здрављем. Србија неће дозволити никоме да се игра са здрављем детета. Нико овде не сме да се игра са здрављем било ког детета. Нећемо дозволити да се овде ни једна беба смрзне зато што неко покушава да уцени Мађарску или Србију. То није могуће и није прихватљиво", нагласио је Вулин.

Он је додао да ће се водити разговори и тражити решење, али да "ово неће моћи дуго да траје и неће бити дозвољено масовно окупљање без икакве дозволе, разлога и организације".

"Живот мора да тече, живот има своја правила. Свако има право да у нашим центрима за азил сачека да му се реши проблем. Ако му то не одговара може да напусти Србију и потражи срећу на неком другом месту. Неће нас свађати са нашим комшијама, неће угрожавати здравље своје деце и неце угрожавати свакодневни живот нашег становништва", поручио је Вулин.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: