Александар Вулин са новим шефом НATO канцелариjе за везу у БГ

10-03-2020 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новопостављеним шефом НАТО Војне канцеларије за везу у Београду бригадним генералом Томазом Виталеом, којем је пренео да је за Србију апсолутно неприхватљиво формирање тзв војске Косова, као и најављено увођење обавезног војног рока на Косову и Метохији.

На почетку састанка, министар Вулин пожелео је генералу Виталеу много успеха на новој дужности, саопштило је Министарство одбране.

Министар Вулин нагласио је да је Србија војно неутрална и да сарадња са НАТО-ом под окриљем Програма "Партнерство за мир" представља оптимални оквир.

"За Србију је апсолутно неприхватљиво формирање тзв. војске Косова, као и најављено увођење обавезног војног рока на Косову и Метохији", навео је Вулин.

Он је рекао да Резолуција 1244 јасно одређује да је КФОР једина оружана сила на Косову и Метохији и да ту не може бити изузетака.

С тим у вези, додао је министар Вулин, КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије и Србија се снажно противи смањењу броја припадника КФОР-а.

Министар Вулин је посебно захвалио италијанском КФОР-у на улози у чувању манастира Дечани током мартовског погрома 2004. године.

Генерал Витале истакао је да НАТО поштује војну неутралност Србије и поручио да неће бити смањења броја војника распоређених у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: