Вулин: То што ради Мило Ђукановић стварајући такозвани домовински идентитет Црне Горе је нешто што смо гледали за време усташа

20-05-2020 | Вести

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин, гостујући на локалној телевизији у Врбасу, казао је да Србија нема претензија према Црној Гори, али да има Велика Албанија.

Упитан да прокоментарише најновија дешавања у Црној Гори, Вулин је рекао да није веровао да ће неко после Секуле Дрљевића икада више говорити о домовинском идентитету Црне Горе.

"То што ради Мило Ђукановић стварајући такозвани домовински идентитет Црне Горе је нешто што смо гледали за време усташа, али нисмо могли да очекујемо да ће се десити сада у овом нашем времену.
Ја разумем љубав према Црној Гори, што не би волели Црну Гору, ако сте држављанин Црне Горе, осећате се као Црногорац, то је природно и лепо, али да ли мораш да мрзиш Србију, је ли једини доказ да си ти Црногорац ако мрзиш Србе и говориш све најгоре о Србима ?", упитао је Вулин

Он је поручио властима у Црној Гори да треба да се плаше Велике Албаније, а не Србије.
- Србија нема ни центиметар територијалних претензија, а Велика Албанија ће се стварати на делу Црне Горе, не у Босни, ствараће се у Црној Гори као што је већ црногорска влада талац партија које заговарају велику Албанију и спроводе Велику Албанију.
Српска православна црква је део српског народа и она је иста где год Срби живе, који припадају њој, потпуно је иста, без обзира да ли је то митрополија или је то неки други облик црквене организације, али она је јединствена, она је Српска православна црква.
Угрожавањем положаја и права Српске православне цркве у Црној Гори је угрожавање положаја и права Српске православне цркве било где.
Годинама уназад ми добијамо информације да се припрема формирање "Косовске православне цркве".
Зашто се толико труде да уђу у Унеско? Па, да би писало "манастир Грачаница културно наслеђе Косово, народ Косовари".
Ако Острог постане власништво некакве Православне цркве Црне Горе, онда ће Острог бити културно наслеђе Црне Горе, неће бити културно наслеђе народа и цркве које је то створило, које је подигло.
А онда ће на неком следећем попису Срба да са 20 посто падне на 15, па на 10 и на крају ће нестати.
Не можемо да будемо неми на то, не може то да се одћути, није то ствар мешања у унутрашње односе Црне Горе.
Је ли Црна Гора одлучила да буде самостална, одлучија је и немам ја ту шта да се мешам, је ли одлучила да уђе у НАТО пакт, одлучила је, немам шта да се машам, али оставите припаднике мог народ да верују како мисле да треба да верују, ништа вам нису урадили.
То изазива озбиљну нестабилност ми смо мали регион, не дешава се то у Монголији.
Сва дешавања која дестабилизују Црну Гору, дестабилизују и нас и нама праве проблем и ја то не желим- поручио је Вулин
Председник ПС је истакао да је поносан на Србију у којој има места за све који је поштују.
"Бескрајно сам поносан што у Србији има места и за Србе из Црне Горе и за Црногорце и за све оне који Србију доживљавају као своју.
Црна Гора не може да понижава СПЦ и да очекује да је у добрим односима са Србијом.
Србија и Црна гора би морале бити најближе и једино што може да их одаљи јесте када показујете отворено непријатељтво.
Нама ЦГ није непријатељ, ја не желим ни центиметар црногорске територије, не желим да им уређујем како живе и шта раде, али не могу да разумем да српски језик није један од званичних језика у Црној Гори и да у Подгорици не постоји ништа на ћирилици.
Надам се да ће Срби моћи да остваре своја елементарна права у Црног Гори, право на језик, право на писмо, на религију, можда и да се запосле, да имају прилику да буду Срби иако живе у Црној Гори.", рекао је Вулин

Он је још казао да је Ђукановић некада био љути Србин за кога је Милошевић увек био "мек" када је реч о истицању српства, а да сада, исти тај Ђукановић не жели чак ни да обележи страдање деце на каменом мосту у Мурину, те да је потпуно несхватљиво и то што се пушта Томпсон на националном сервису и да то не ради чак ни Хрватска.

На питање да ли очекује ескалације у региону које би се могле одразити и на Србију, Вулин је казао да је само јака Србија гарант мира у региону.

- Што је Србија јача, регион ће бити мирнији.
Председник Вучић је једини председник који је потпуно самосталан, који самостално одлучује и који искрено верује у политику мира.
Србија, као највећа и најмоћнија и њен председник који је без сваке сумње најутицајнији политичар на Балкану ће учинити све да буде мира- сматра Вулин

 

Подели са пријатељима: