a
Покрет Социјалиста 2023

Потпредседник Владе Србије Вулин: Декларација је најдалекосежнији документ у историјском И политичком смислу

Обраћајући се у Скупштини Србије потпредседник Владе Александар Вулин је истакао да је у политичком и историјском смислу Декларација са Свесрпског сабора најдалекосежнији документ који је донео српски народ у коме се први пут помињу Срби свих вера као И да не постоји разлог да се она не подржи уколико мислимо да је јединство Срба једини начин за решавање српског националног питања И додао је да је ово први пут да два највиша законодавна тела дају јединствен политички одговор на најважнија питања. “Можете рећи да је можда требало више, мање али то не мења чињеницу да је ово први пут да све што легитимно представља Србе је стало на једну страну и изјаснило се пред историјом и будућношћу.”

Упозорио је да Србије неће бити ако буде изгубљена Република Српска И да се кроз генерације зло приближавало Србији уништавањем, поништавањем Срба ван Србије И укидањем њиховог права да мисле српски. “Ова Декларација апсолутно заслужује подршку сваког коме је на срцу и Република Српска, оно што ја зовем „српски свет“ и Срби где год они да живе, и Република Србија зато што неће бити Републике Србије уколико изгубимо Републику Српску.”

Вулин је нагласио да је Република Српска најзначајнији историјски добитак српског народа вековима уназад И да је била на корак од тога да буде потпуно изгубљена. “Смењивале су се власти у Републици Српској које су мирно одустајале од једног по једног дејтонског овлашћења које је имала Република Српска -укидање војске, укидање разних других институција, потпуна послушност према бошњачком Сарајеву, односно према федералном, унитарном Сарајеву. И Република Србија која је све то, не мирно посматрала него активно учествовала у томе. Власти у Србији су биле те које су то омогућавале и подстицале, немојмо заборавити Србија је гарант спровођења дејтонског мировног споразума”, рекао је Вулин.

На примедбе опозиције да су дела власти Србије у супротности са делима према Републици Српској потпредседник српске владе Вулин, који је И сенатор Републике Српске, је рекао да је “чињеница да су више дела сада у сразмери са оним што говоримо него раније И да Република Српска никада није имала већу подршку од ове. Притисак који имате на Републику Српску би је сломио да је био такав пре десестак година, пре него што је Александар Вучић и пре него што је ова већина преузела одговорност за управљање Србијом.”

“Отиђите у сваку општину у Републици Српској и питајте шта је Србија урадила за вас до 2012. а шта после. И свако ће вам рећи – изградили су овде школу, овде болницу, овде пут, овде су дали готов новац за мањак у буџету, овде су направили фабрику и запослили људе, а до 2012. ни у једној, можда неки споменик. Дакле то су дела и она су у складу са нашим речима”, рекао је Вулин.

Нагласио је да је величина овога таква да се исписујете се из историје ако се не упишете испод ове Декларације. “Оправдање да би нешто додали или одузели, а посебно оправдање да вам се не допадају они који су ову декларацију направили и подржали је бесмислено у историји. Можете ви наћи угао какав хоћете, али оно што је историја јесте да је ово декларација која први пут институционално повезује Србе са обе стране Дрине”, рекао је потпредседник Владе Србије И сенатор Републике Српске Александар Вулин.

Поделите