Министар и председник ПС-а Вулин: Зато што Хрватска није рекла извини 1945. за 1941. десила нам се 1991.

25-04-2021 | Вести

"Кад би Милановић могао да се стиди то би било сјајно, он би се постидео. Он се не стиди ни мало и то је само доказ да у хрватској политици, када су у питању однос према Србима и НДХ, нема поделе на левицу и десницу, они сви исто мисле. У Хрватској постоје две школе, једна која каже да су јаме и Јасеновац српска пропаганда и измишљотина, и друга која каже да ни Јасеновац ни јаме нису биле ни довољно пуне ни довољно ефикасне, да је превише Срба претекло. Гадим се овога што је рекао Милановић", изјавио је министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин на телевизији Прва коментаришући изјаву хрватског председника Милановића у Јасеновцу.​ ​

"Срби су имали право да пруже отпор и како да не пруже отпор кољачима који вам убијају децу. Прве ликвидације у НДХ, масовне, организоване ликвидације, почињу две недеље у Јадовну, након формирања Независне државе Хрватске, то је било 10. априла 1941. године. Ако нисте били спремни да урадите управо то, да извршите геноцид над српским народом, како сте за две недеље имали спискове и имена људи који су Срби, како сте за две недеље успели да индоктринирате људе који су били спремни да иду да их хапсе и зверски убијају. За две недеље. Не, него сте се за то припремали деценијама. Крлежа је својевремено рекао да су власт узела три камиона усташа. Није тачно. Усташе је подржао читав народ, сетите се дочека Немаца у Загребу, и подржавао их је до последњег дана. Када су партизани ушли у Загреб, ушли су у празан и пуст град, нико их дочекао није", рекао је министар и председник ПС-а Вулин.

"Јако ми је жао што хрватска држава, нису сви Хрвати такви и то морам да подвучем, не може да се суочи са оним што је радила и да каже "извини". Неће нам то извињење вратити наше поклане и побијене, али ће довести до тога да видимо да су разумели, да неће поновити. Зато што нису рекли извини 1945. године за 1941. зато нам се и десила 1991", додао је министар и председник ПС-а Вулин.​

Упитан да прокоментарише мишљење Милановића о филму "Дара из Јасеновца",​ министар и председник ПС-а Вулин је рекао да се сви слажу око једне ствари - када је у питању број убијене деце у Јасеновцу.
"На најмонструознији начин, без и једног јединог метка, убијено је преко 20.000 дечака и девојчица, српских, јеврејских, ромских. Хрвати су имали систем дечијих логора у Сиску, у Градишки. Клали су их и убијали систематски. Ви можете филм критиковати како хоћете, али да причате о трагедији српског народа која је испричана у том филму, без дужног пијетета, срам вас било". 

Подели са пријатељима: